top of page


סדנה מספר 27 של CSFC - אירוע האחד באפריל 2024

סדנה מספר 27 של CSFC התקיימה ב-1.4.2024 בבית ציוני אמריקה בתל אביב.

סדנה מספר 27 הייתה אירוע מיוחד עם קונספט שונה, שלמעשה הוכתב על ידי החומר אותו טעמנו. התאריך אותו בחרתי, האחד באפריל, היה חלק מהקונספט - סדנה שהיא הטרלה אחת גדולה. המשתתפים והמשתתפות אשר נרשמו לסדנה לא ידעו דבר פרט לכך שיש שמונה טעימות. במהלך הסדנה טעמנו ארבעה זוגות של טעימות וההנחיה שלי למשתתפים, מעבר למה טעים יותר ולמה, הייתה לנסות ולחשוב מה החומר אותו אנחנו טועמים מזכיר להם. איזו מזקקת וויסקי זו? אולי זה בכלל משקה אחר שאינו וויסקי? במהלך הטעימה היו מספר משתתפים שחשבו שטעימות מסוימות הן רום, קוניאק או ארמניאק. כדי להנחות את הטעימה בשיטת הדייט הכפול שלי, בכל פלייט בשלושת הפלייטים הראשונים מצאתי נושא אחד משעשע על מנת להוסיף מידע עם קשר לתעשיית הוויסקי, וגם לקונספט הכללי של הערב. בנוסף, כחלק מהקומספט הייחודי כל משתתף קיבל מרצ'נדייז לביש וחמים במהדורה מוגבלת שיוצרה רק עבור הערב הזה חד פעמית!

הנושא בפלייט הראשון היה שערורייה בשם "וויסקי רינג", פרשיית שוחד ענקית שהתרחשה בארה"ב בשנות ה-70 של המאה ה-19 ובה היו מעורבים יצרני וויסקי, פקידי מס, ואחד אורוויל בבקוק, לא פחות מהמזכיר האישי של נשיא ארה"ב דאז, יוליסס גרנט. הנושא בפלייט השני היה מקאלן, עם סיפור הבקבוקים הישנים אותם רכשה ומכרה בסוף שנות ה-90 ותחילת שנות ה-2000 בהשראתם גם נולדה סדרת הרפליקה - בקבוקים אשר היו אמורים להידמות למקאלן מהמאה ה-19. בסופו של דבר 30 בקבוקים אשר נבדקו במעבדה התגלו כזיוף, והיו מקלאן אשר יוצר עשרות שנים מאוחר יותר מאשר התיימרו להיות. הפלייט השלישי הוקדש לגניבות הוויסקי הגדולות ביותר, מגלנפידיך 50 שנה בשווי 26000$ שנגנב מחנות בטורונטו ועד פריצה לחנות הוויסקי הכי ידועה בצרפת ממנה נגנבו 69 בקבוקי וויסקי יפני בשווי של 800000€.

בפלייט הרביעי, סיפרתי על מזקקת וויסקי מיוחדת אשר הוקמה בשנת 2007 בלואולנד בסקוטלנד. המזקקה הזו נולדה מתוך צורך - החברה שהקימה אותה עמדה בפני אתגר גדול: מצד אחד, הסינגל מאלט המיוצר בשתי מזקקות (מתוך שלוש) של החברה מצליח מאוד בעולם והדרישה אליו גוברת, בשוק וויסקי מתעורר. מצד שני, גם הבלנדים של החברה מצליחים מאוד בעולם, ויש צורך בעוד סינגל מאלט גם עבורם כחומר גלם. הקמת המזקקה הייתה אמורה להוריד לחץ ממזקקות המאלט כספקיות חומר גלם לבלנדים, אך כדי לעשות זאת היה צורך לייצר וויסקי דומה לשתיהן באותה המזקקה. התוצאה הייתה מזקקה גדולה אשר הוקמה תוך תשעה חודשים, אשר במייצרת חמישה סוגים או סגנונות של סינגל מאלט וויסקי - לא מעושן קל, לא מעושן כבד יותר, מעושן קל, מעושן בינוני ומעושן כבד, כל זאת על ידי 12 דודי זיקוק אשר צורתם כצורת הדודים של בלוויני - אחת המזקקות של החברה. ב-2013 נוספו 8 דודים נוספים, והמזקקה הגיעה ליכולת ייצור של 12000000 (שנים עשר מיליון) ליטר אלכוהול בשנה, מה שהופך אותה לאחת המזקקות הגדולות בסקוטלנד. שמה של המזקקה הוא איילזה ביי, והיא שייכת לוויליאם גרנט & סאנס, בעליה של גלנפידיך, בלוויני וקינינווי אשר יושבת באותו מתחם בספייסייד.

למעשה, כל החומר שטעמנו היה כולו סינגל מאלט וויסקי מאיילזה ביי. חמישה לא מעושנים, אחד מעושן קל ושניים מעושנים כבד - השניים היחידים שיצאו כביטוי רשמי של המזקקה, בשנים 2016 ו-2018, אותם טעמנו זה מול זה בפלייט האחרון. כלומר כל השישה האחרים, אותם טעמנו בשלושה פלייטים זה מול זה, היו כולם חביות בודדות של מבקבקים עצמאיים, ועל אף אחד מהם לא נכתב שמה של המזקקה. על חלקם נכתב סינגל מאלט, על חלקם בלנדד מאלט שהוא למעשה איילזה ביי טיספון, עם שמות כמו סיקרט לואולנד, דראמבלייד או דאלרימפל. והם כולם היו שונים מאוד זה מזה.

הסיבה בגינה החלטתי לעשות את הסדנה בצורה כזו, נובעת משני שיקולים:

1. המזקקה מייצרת חמישה סוגים של וויסקי. אין הרבה מזקקות שעושות כל כך הרבה, בטח לא באופן קבוע. אלו שכן (כמו ברוכלאדי) מאוד מוכרות. זו הייתה הזדמנות לעשות טעימה עיוורת של חומר שהוא גם מאותו מקור, גם מאוד מגוון וגם כלל לא מוכר.

2. מזקקה שהוקמה ב-2007 עם שני ביטויים רשמיים בלבד, היא חסרת היסטוריה הלכה למעשה. נוסף על כך, בזמן האחרון כבר היו שלוש סדנאות על שתי המזקקות החשובות בבעלות אותה חברה כך שגם סיפורה של החברה מעל סופר לא מזמן לחברי CSFC. בסופו של דבר, אין באמת הרבהתוכן שאפשר לתת עליה למי שבא לסדנה כשהכותרת היא שמה של המזקקה.

שורה תחתונה - השילוב של שתי סיבות אלו עם התאריך האייקוני איפשר לי לתת למשתתפים חוויה כייפית, מצחיקה, עשירה, טעימה ומפתיעה. ההצלחה של הערב אומרת רק דבר אחד - מסורת חדשה נולדה למועדון הכיף של חוזק חבית. תודה!

bottom of page